Eylül 04, 2020
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) iş birliği ile düzenlenen “Glokal Krizler Çağında Eğitim Araştırmaları: Göç, Çeşitlilik ve Bütünleşme” ana temasıyla uluslararası arenada alanında uzaman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen 13. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi’nde Türkiye Maarif Vakfının faaliyetleri anlatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği, Dünya Eğitim Araştırmaları Birliği, Uluslararası Eğitimciler Birliği ve Uluslararası Nitel Araştırmalar Birliği desteği ile HMKÜ Atatürk Konferans Salonunda Prof. Dr. Mehmet Turan ve Doç. Dr. Hakan Dedeoğlu eş başkanlığında gerçekleştirilen kongreye katılan Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Cihad Demirli, Eğitimde Çeşitlilik ve Bütünleşme Bağlamında Türkiye Maarif Vakfı Faaliyetleri konulu yaptığı konuşmada, Vakfın dünyadaki faaliyetleri ve eğitim metotları hakkında bilgi verdi.
Türkiye Maarif Vakfının, TBMM tarafından çıkarılan özel bir kanunla 2016 yılında kurulduğunu, kâr amacı gütmeyen bir eğitim vakfı olduğunu ve insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmeti verdiğini ifade eden Demirli, Türkiye’nin eğitim alanında dünyaya açılan penceresi olmayı ve ülkemizin kültür ve medeniyet birikimini dünya kültürleri ile buluşturmayı amaçladığını belirtti.
Türkiye Maarif Vakfının, tüm insanlığı kuşatıcı bir eğitim vizyonuyla hareket ettiğine, kalkınma için küresel ortaklığı gerçekleştirmeye çalışan, evrensel ilköğretimin gerçekleştirilmesine hizmet ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirli şöyle konuştu:
“Türkiye Maarif Vakfı çalışmalarını ‘Türkiye’nin Eğitimde Dünyaya Açılan Penceresi’ mottosuyla sürdürüyor. Türkiye’nin ‘Eğitimin Uluslararasılaştırılması’ stratejisine hizmet ediyor. Bu kapsamda Vakfımız şu ana kadar 42 ülkede okul açtı, 104 ülkeyle resmî temas kurdu, 52 ülkede temsilcilik açtı ve 67 ülkede faaliyet gösteriyor. Uluslararası eğitim fuarları düzenleyerek şu ana kadar 6 farklı ülkede farklı zamanlarda Türkiye Eğitim ve Kültür Fuarları tertiplendi. Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerdeki öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve kültürel bağları güçlendirmek için kurslar ve etüt merkezlerini faaliyete geçirildi. Faaliyet gösterilen ülkelerde ‘Türkiye Çalışmaları’ ve benzeri çalışmaları desteklendi ve Türkiye algısının olumlu yönde gelişmesi için çalışmalar düzenlendi. Vakfımız tüm dünyada Türkiye’nin eğitim kurumlarını tanıtıyor, uluslararası eğitim ajansı işlevini üstleniyor.”
Pandemi sürecinde Maarif Okulları’nın faaliyetlerine de değinen Prof. Dr. Demirli şöyle devam etti:
“Pandemi nedeniyle okulların kapatıldığı süreçte 36 ülkede kurmuş olduğumuz Uzaktan Eğitim Sistemiyle toplamda 37.000 öğrenciye; 500 sanal sınıf, 45.036 ders kaydı ve 7.491 indirilen ders kaydı imkanı sunduk. Toplamda ise 1.378.297 dakika ders kayıt süresine ulaştık. Dünyanın 43 ülkesinde Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen Türk üniversitelerinin tanıtıldığı üniversite fuarlarımız, dijital ortama taşındı. Bu sayede çok sayıda öğrenci üniversite eğitimi için Türkiye’deki eğitim kurumlarını tercih etti.”
Kongre diğer davetli konuşmacıların konuşmaların gerçekleştirmesiyle devam etti.