Şubat 22, 2024
Türkiye Maarif Vakfı (TMV) okullarından mezun olan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde lisans veya yüksek lisans eğitimi gören öğrenciler, Mersin Silifke Akkum Gençlik Kampı’nda düzenlenen Kış Kampı’nda bir araya geldi.
Kampta TMV yöneticileri ve öğrenciler, gençliğin önemi, küresel vatandaşlık, sosyal sorumluluk ve Türkiye’deki gelişmeler gibi konularda bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundular.
Öğrenci İşleri ve Mezun Takip Daire Başkanı Ahmet Güney, kampın açılış konuşmasında Türkiye Maarif Vakfının faaliyetlerinin yer aldığı Maarif Ailesi sunumunu gerçekleştirdi.
Gençliğe İdeal Sahibi Olmaları Tavsiyesi
Kampın ilk gününde konuşan TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Ömer Faruk Terzi, gençlerin ideal sahibi olmaları gerektiğini vurguladı. Gençlere bu dünyada neyi değiştirmek istediklerini ve bu dünyaya hangi değeri katmak istediklerini soran Terzi, "Verilen cevapların insanlığın iyiliğine ve faydasına olmasının tek başına yeterli olmadığını, gönüllülüğün, organize olmanın, ekip çalışmasının, sistem kurmanın ve yapılan işte sebat etmenin önemini ve basamaklarını anlattı.
Küresel Vatandaşlık ve Kültürler Arası Deneyimler
TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Zeynep Arkan ise, “Küresel Vatandaşlık ve Kültürler Arası Deneyimler” konulu bir sunum yaptı. Küresel vatandaşlık kavramını anlatan Arkan, bu kavramın bireylerin sadece kendi ülkelerine değil, aynı zamanda dünya genelindeki diğer insanlara ve kültürlere karşı sorumluluklarını kabul etmelerini ifade ettiğini söyledi. Arkan, küresel vatandaşların farklı kültürleri anlamak ve saygı duymak için çaba gösterdiklerini ve bu çabanın genellikle kültürler arası deneyimlerle geliştiğini belirtti.
Sosyal İnsanın Kendi Beninden Dünyaya Bakışı
TMV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halime Kökce de, “Sosyal İnsanın Kendi Beninden Dünyaya Bakışı” başlıklı bir konuşma yaptı. Her insanın hayatının engellerle dolu olduğunu, ancak engellerin mücadele etmeye ve başarıya mâni olamayacağını belirten Kökce, sorunlarla başa çıkma ve çatışma çözme bağlamında annelerin en güzel rol model olduğunu söyledi. Kökce, şöyle devam etti: “Her insanın, ülkesi, devleti kendisinin ait olduğu yerdir. Vatanımız, annelerimiz gibidir; hep bir mücadele içindedir, o sebepten eğrisiyle doğrusuyla vatanımızı koşulsuz severiz. Öyleyse vatanımıza sahip çıkmamız gerekir. Bizler Türkiye Maarif Vakfı olarak ülkesini seven ve ülkesine faydalı olan insanlar yetiştirme misyonu üstlendik. Sizler de ülkenize hizmet etme, halkınıza değer katma mücadelesi içinde olmalısınız. Bu yolculukta hem Türkiye’nin hem de dünyanın dört bir yanındaki Maarif okullarından mezun olan kardeşlerinizin yanınızda olduğunu asla unutmayın.”
Türkiye Nedir?
Kampın son gününde ise, TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, “Türkiye Nedir” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Bir toplumun kendi geleceğini gençleri ile kurduğunu, gençlerin öncü olması gerektiğini ifade eden Cerrah, sıradan ve sürüden bir insan olmamaları gerektiğini, Eshab-ı Kehf’in gençlere güzel bir örnek olduğunu, kendilerine sunulan paradigmayı reddederek hicret yolunu tercih ettiklerini belirten Cerrah, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her hicretin yeni bir medeniyet doğurduğunu, hicret edenlerin, kendilerini hicret ettikleri yerdeki sakinler kadar güvende hissetmedikleri için daha fazla çalıştıklarını, daha fazla ürettiklerini, dolayısıyla o şehirlerin, o ülkelerin daha fazla büyüdüğünü anlattı. Cerrah, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sizler, burada kazandığınız dostluklarınızı ilerletin. Hepiniz önemli yerlere geleceksiniz. Bu iletişim ağını kendi ülkenizde, uluslararası platformlarda geliştirin, iyiliği, adaleti gittiğiniz yerlere götürün. Tunuslu büyük alim İbn-i Haldun ‘Coğrafya kaderdir.’ demiştir. Seyyahlar uzun yaşar. Her toprağın ayrı bir minerali, gıdası, şifası vardır. Çok gezenler bu farklı şifa kaynaklarından faydalanır. Hangi alanda uzmanlaşıyorsak o alanın en iyisi olacağız. En güçlüsü değil, güç arttıkça acımasızlaşır. İyiliği arttırmak gerekir. Türkiye Maarif Vakfı bunun için var. İnsanlar iyiliğe, kendi milletlerine hizmet etsinler, emperyalizme, zalimliğe, kötülüğe hizmet etmesinler. Türkiye, medeniyetlerin beşiğidir, önemli bir konumdadır.”
Ayrıca Denetim ve Rehberlik Daire Başkanı Osman Demirgül “Adab-ı Muaşeret”, Asya Pasifik Bölge Daire Başkanı Salih Sağır “Gençlerle Başbaşa”, Maarif Ajans Daire Başkanı Hamza Özdemir, “Maarif Ajansın”, KGYİ daire Başkanı Mehmet Mete “Uluslararası Öğrenci Olmak”, SKSF Daire Başkanı Mehmet Fatih Pehlivan “Seyehat Et Kaydet” ve Kurumsal İletişim ve Tanıtım Daire Sait Karahasan “Yapay Zeka ve İnsanlığın Dijital Dönüşümü” konulu sunumları geçekleştirdiler.
Türkiye Maarif Vakfı Mezunları Kış Kampı, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal yönden gelişimine katkı sağlayan bir etkinlik oldu.