Maarif Vakfı Yönetimi Beşinci Yılını Değerlendirdi
Maarif Vakfı Yönetimi Beşinci Yılını Değerlendirdi

Maarif Vakfı Yönetimi Beşinci Yılını Değerlendirdi

Eylül 01, 2021


Türkiye adına yurtdışında her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumları açmak amacıyla 2016 Haziran’ında kurulan Türkiye Maarif Vakfı, Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyeleri ile Daire Başkanlarının katılımıyla “5. Yıl Değerlendirme Toplantısı”nı yaptı. Türkiye Maarif Vakfının çalışmalarının değerlendirildiği istişare toplantısında, kurumun önümüzdeki yıllara dönük çalışmaları tartışıldı ve 2020-2023 Stratejik Planı gözden geçirildi.

Yoğun bir çalışmaya sahne olan ve 29-30 Ağustos tarihlerinde yapılan toplantının açılışını Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptı. “Beşinci yıl değerlendirme toplantısında esasen bir muhasebe yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz.” diyen Akgün, “Beş yıl önce 12 kişilik mütevelli heyeti olarak atandığımızda çoğumuz birbirimizi tanımıyorduk. Biz, birbirimizle yolda iş yaparken tanıştık. Ortak kaygılar, ortak değerler ve ortak mefkuremiz vardı hepimizin. Sayın Cumhurbaşkanımız bizi davet etti ve ‘BM’ye üye olan 193 ülkede sağlam, kaliteli, iyi, güvenilir insanlar bulup birlikte çalışacaksınız” diye bize hedef gösterdi . Biz de ekip olarak gerçekten var gücümüzle ve samimice çalıştık. Bugün itibariyle altı kıtadaki 44 ülkede 376 okul veya eğitim kurumumuz, 52 ülkede temsilciliklerimiz ile yaklaşık 45 bin öğrenciye hizmet veren uluslararası bir eğitim kurumu haline geldik. Fransız ve Alman muadillerimizin yüz yıllık geçmişleri var. Biz beş yıllık kısa geçmişimize rağmen Maarif Okulları yaygınlık ve büyüklük olarak dünyanın ilk beşinde yer alıyoruz. Bu başarı ekip arkadaşlarımızın samimi gayretlerinin bir sonucudur.” şeklinde konuştu.

84 Milyon İnsanın Milli Mefkuresini Dünyaya Taşıyoruz

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün şöyle konuştu: “Türkiye Maarif Vakfı olarak biz 84 milyon insanın milli mefkuresini eğitim yoluyla dünyaya taşıyan bir kurumuz. Hani Türkiye’nin Maarif Davasının öncülerinden Nurettin Topçu, milli felsefesi olmayan milletlerin milli eğitimi olmaz diyor ya, bunun yolu da milli bir konsensüs oluşturmak ve herkesi kapsayacak milli mefkuremizi inşa etmekten geçiyor. Biz bu kutsal yükü, taşıması ağır olan bir sorumluluğu üstlenmiş bir ekibiz. Burası hepimiz için büyüyen bir aile, bir mektep oldu. Ben de böyle bir ekiple çalışmaktan memnunum. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Maarifin Hikâyesini Efsaneye Dönüştürme Zamanı

Türkiye Maarif Vakfını özgün kılan şeye dikkat çeken Birol Akgün, “İşe başladığımız zaman bize heybenizde ne var diye soruyorlardı. Artık Maarif’in bir hikayesi oluştu. Bundan sonra bunu hikâyeden çıkarıp, bir efsaneye dönüştürmemiz lazım. Bu toplantıların amacı gelecek beş yılın projeksiyonuna birlikte kafa yormaktır. Varsa eksiklerimizi tespit edip, geleceği planlamak istiyoruz. Derler ki, ‘İmal-i fikirde sinir de yok, sınır da yok.’ Çünkü bu konu sadece bizim Vakfımızla ilgili de değil, Türkiye’nin geleceği ile ilgilidir.” dedi.

Büyük Medeniyetleri Doğuran Mitos ve Logosun Kesiştiği Yerde ve Zamandayız

Akgün, “Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Balkanlarda bulunduğunu hatırlatan Akgün, “İnsanlar Türkiye’yi, bizi, sizleri bir ümit olarak görüyor. Afganistan’dan Somali’ye kadar insanlık ailesinin çektiği acılara karşı birilerinin de ümidin bayrağını taşıması lazım. Çünkü önce mitoloji oluşur, ardından ideoloji ortaya çıkar. Tarih boyunca insanlığa mutluluk, huzur, saadet getiren büyük medeniyetlerin ortaya çıkısının Mitos ve Logosun örtüştüğü tarihlerde ve coğrafyalarda olduğunu görüyoruz. Mitos geleceğe ilişkin olarak insanların ortak beklenti ve idealleridir. Bu beklenti oluştuğu zaman, onu taşıyacak insanlar da yetişir. Akıl ve mantığımızı yani logosu, gelecek hayallerimiz ve tarihsel rolümüzle yani mitosla birleştirip, insanlığın büyük hikâyesinin anlamlı ve etkin bir kurucu unsuru olabiliriz. Türkiye bizim için bu ideali temsil ediyor.” dedi. 

Yarının İnsan Kaynağını Yetiştiriyoruz

Akgün şöyle konuştu: “Nasıl geçmişte Horasan’dan Anadolu’ya göçüp gelen gönül erenleri zamanla altı asır sürecek büyük bir medeniyeti ortaya çıkardı ve bunu taşıyan insanlar yetişti ise, bugün de dünyanın dört bir tarafından insanlar Türkiye’ye geliyor. Mühendisi, mimarı sanatçısı da var bunların içinde. Örneğin Japonya’ya gitmiyorlar. Önemli olan dünyanın insan kaynağı birikimini kendi değerlerinizle mücehhez kılıp özgün bir şekilde ülkeniz ve insanlığın ortak geleceği için kullanabilmektir. Bizim eğitim vasıtasıyla dünyaya vereceğimiz şey de ülkemize dair bu ümidi bir mefkureye dönüştürerek dost ve gönül coğrafyasına taşımaktır. Beşinci yılın sonunda bunu daha sistemli şekilde, daha planlı şekilde yapmamız lazım.”

Özgün bir Uluslararası Eğitim Müfredatı Hazırlıyoruz

İyi insanlar yetiştirmek için özgün ve güçlü bir eğitim müfredatına ihtiyaç bulunduğunu ve somut olarak hedeflerinin de ana okulu, ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan bir eğitim müfredatını geliştirmek olduğunu kaydeden Birol Akgün, “Bunun felsefesini ortaya koyduk. Nasıl insan yetiştireceğiz? Amacımız ve vizyonumuz bellidir. Bunun uygulama projesi nasıl olacaktır? Şimdi ince işçiliğe sıra geldi. Artık programlarımızın pilot çalışmalarını yapma dönemindeyiz.  MEB, Talim Terbiye Başkanlığının onayladığı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Müfredatını Türkiye’de ilk defa olmak üzere üniversitelerden akademisyenlerin de katkısıyla üç yıllık bir çalışma ile hazırladık. Şimdi ilkokuldan lise sona kadar seviyelere göre kademelendirilmiş Türkçe öğretmen kılavuzu, öğrenci çalışma ve yardımcı ders kitapları gibi 50 civarı Türkçe eğitim kitaplarını hazırladık ve basım aşamasına geldik. Yine anaokulu düzeyinde arkadaşların çok kıymetli bir çalışması var. Bu sene Makedonya, Tanzanya gibi ülkelerdeki okullarımızda uygulamaya başladık” diye konuştu. 

Dünyanın Önemli Eğitim Uzmanları İstanbul’da Buluşturulacak

İki gün süren “5. Yıl Değerlendirme Toplantısı”, durum analizi, gelecek projeksiyonu ve 2020-2023 ikinci stratejik plandaki gösterge ve hedefler bazında uygulama durumlarının değerlendirilmesi, Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ile birim daire başkanlarının aktif katılımıyla sürdürülen samimi müzakereler ile tamamlandı.

Maarif Buluşmasında, Kasım ayında yapılması planlanan ve dünyanın ve ülkemizin eğitimde öncü uzman isimleriyle dünyadaki yeni trendler ve dönüşümlerin tartışılacağı Uluslararası “İstanbul Eğitim Zirvesi” ve Maarifin en önemli toplantılarından olan ve yüz yüze yapılması planlanan Ülke Temsilcileri İstişare Toplantılarına dair planlamalar da gözden geçirildi.