Ekim 24, 2017
Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı’ 19-21 Ekim tarihleri arasında Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Konferansa 28 ülkeden Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar, Büyükelçi ve 53 üst düzey yetkilinin yanı sıra ülkemizin saha kuruluşları olan; TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, YTB, Diyanet Vakfı ve UNESCO gibi kurumların temsilcileri katıldı.
İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı’nda Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım konuk bakanlara hitap ettiler, sorularına cevap verdiler ve ikili görüşmelerde bulundular.
“Türkiye, Afrika’nın gerçek dostu ve kardeşidir”
Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı´nda Afrikalı bakanlara hitap eden Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında Afrika´nın, insanlığın ve medeniyetin başladığı yer olduğunu dile getirerek, "Bu kadim medeniyetin temsilcilerini, her zaman birlikte çalışmamız gereken kardeşlerimiz olarak gördük. Afrika değerlerine hep saygı duyduk. Türkiye´nin dış politikasında, Afrika ülkelerinin bağımsız, özgür ve barış içinde olmaları hep önceliğimiz oldu. Türkiye olarak prensibimiz; Afrika kalkınsın, Türkiye kalkınsın." diye konuştu.
Türkiye´nin, Afrika´nın gerçek dostu ve kardeşi olduğunu vurgulayan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, Afrika ülkelerinin gelecek umutlarına, kalkınma çabalarına her alanda desteğini sürdürecektir. Kendi tecrübemizi, toplumsal, siyasal, kültürel birikimlerimizi, her türlü imkan ve kaynaklarımızı Afrikalı kardeşlerimizle karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında mevcut olan iyi ilişkilerin daha da ileriye taşınması bizim öncelikli hedefimizdir. Afrika Ortaklık Projemiz kapsamında, bu ülkelerle ilişkilerimize çok ama çok önem atfediyoruz.”
Başbakan Yıldırım, Afrika ülkeleriyle dış politikada birçok konuda birlikte hareket edildiğini, bunun aradaki bağları daha da güçlendireceğine inandıklarını ifade etti. Konferansın neticelerinin gelecek günlerde daha iyi görüleceğini belirten Yıldırım, katılan ülkelerin Türkiye´nin her zaman ikinci evleri olduğunu hatırlamalarını istedi.
“Maarif Vakfı ile iyi eğitimi taahhüt ediyoruz”
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı´nın açılışında Türkiye´nin dış politikasında Afrika ülkelerinin bağımsız, özgür, barış ve güven içinde olmalarının öncelikli olduğunu anlattı. "Bir ülkeyle bir ilişki başlatacaksak bunun eğitim alanında başlatılmasının en doğru tercih olduğunu düşünüyorum." diyen Bakan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizdeki FETÖ iltisaklı tüm kurumları kapattık. Afrika´da da bu terör örgütüyle alakalı olan okullar bulunmakta. Bu yapıların terör örgütüne finans kaynağı sağladığı da bilinmektedir. Kardeş Afrika ülkelerinden, bu terör yapılanmalarına karşı daha iyi bir mücadele için Türkiye ile daha çok iş birliği yapmalarını bekliyoruz. FETÖ okullarının kapatılmasını, öğrencilerimizin ihtiyacı olan daha kaliteli ve daha fırsat eşitliğini sağlayan bir eğitimin de Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla daha iyisini karşılayabileceğimizi taahhüt ediyoruz. Türkiye Maarif Vakfı, sizlere bu konularda yardımcı olmaya hazırdır. Türkiye Maarif Vakfı, bazı Afrika ülkelerinde FETÖ okullarını devraldı, bazı Afrika ülkelerinde yeni okullar açtı. İkili görüşmelerimizin de ana gündem maddesini bu konu oluşturacak. Bir kez daha ülkemizin FETÖ iltisaklı okulların devri konusunda hassasiyetini belirtmek istiyorum. Önemsediğimiz bu konu bizim kırmızı çizgimizdir."
“Türkiye Maarif Vakfı, tüm dünya ile çok taraflı eğitim ilişkilerini geliştirmek amacıyla kuruldu”
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ‘Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı’ndaki açılış konuşmasında “Bugün mutluyuz zira dünyayı saran kötülükleri, çatışmaları değil eğitim konularını konuşmak için toplandık. Eğitim tüm toplumların üzerinde hassasiyetle durduğu bir konudur ve BM Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi 26. Maddesinde herkes için eğitim temel bir hak olarak tanımlanmıştır. İlköğretimin zorunlu olmasına özel vurgu yapılmıştır. Zira ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve ilerlemesi için en temel ihtiyaç iyi eğitilmiş, nitelikli insan gücüdür. BM’nin 2000 yılında yayınladığı MDG hedefler arasında: Dünyadaki aşırı yoksulluğu azaltmak için küresel iş birliğinin gerekliliği ve okul yaşına gelen herkesin temel eğitime erişebilme imkanının sağlanması ilkeleri kabul edilmiştir” dedi.
Akgün, “Bugünkü toplantımız esasen uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı, ülkemizde eğitimin yaygınlaştırılması ve bu amaçla çok farklı iş birlikleri ve ortaklıklar geliştirilmesi politikaları ile uyumludur. UNESCO’nun da uyguladığı gibi insanların özgürce ve onurluca yaşayabildiği toplumlar oluşturabilmek için sadece savunma alanında stratejik ittifaklar kurmak yetmez. Bizler ülkemizin insan potansiyelini geliştirmek ve insani gelişme şartlarını yükseltmek için eğitim alanında da çok taraflı kapsayıcı stratejik ittifaklar kurmak zorundayız.
Şuna inanıyoruz ki bir ülkenin özgürlüğü ve bağımsızlığının garantisi yalnızca güçlü orduların varlığı ile sağlanamaz. Özgürlük, demokrasi ve bağımsızlığın uzun dönemdeki garantisi iyi yetişmiş insan gücünden geçmektedir. Çünkü eğitim yalnızca temel bilgileri kazandırmaz aynı zamanda farklı düşünmeyi, yeni değerler kazanmayı, kendine yeni şartlara uyum kabiliyetini de kazandırır. En önemlisi düşünce gücü aşılamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti de son yıllarda dünyaya açılırken Türkiye Maarif Vakfını tüm dünya ile çok taraflı eğitim ilişkilerini geliştirmek üzere kurdu. Ülkemiz adına Vakfımızı eğitim alanında dünya ve kardeş ülkelere açılan bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Bugün Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarihte hiç olmadığı kadar iyidir. Biz de Türkiye Maarif Vakfı olarak Türkiye Afrika arasındaki çok yönlü ilişkilerin bir parçası olmaktan son derece gurur duyuyoruz. Afrika’nın gerçek potansiyelinin eğitimle ortaya çıkacağının inancındayız. Eğitim sayesinde Afrika’nın kendi kültür ve medeniyet değerlerini tüm dünyaya taşıyabileceğini düşünüyoruz. Türkiye olarak Afrika’daki dost ülkelerle eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde eğitim alanında iş birlikleri geliştirerek onların kalkınma mücadelesine katkı vermeye çalışıyoruz.” dedi.
Üç gün süren Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı’nda Türkiye Maarif Vakfı Afrika ülkeleri arasında mevcut eğitim iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni iş birliği imkanlarının oluşturulması amacıyla konferansa katılan ilgili ülkelerin yetkilileriyle ayrı ayrı ikili görüşmeler yapmış ve bu görüşmelerde Türkiye Maarif Vakfının vizyonu, misyonu, değerleri ve faaliyet alanlarını anlatmış ve karşılıklı talepler aktarılmıştır. Türkiye Maarif Vakfının Afrika ülkelerinde daha fazla faaliyet gösterebilmesi için üst düzey bir tanıtım çalışması gerçekleştirilmiştir.