Kasım 04, 2022
Kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyanın 5. büyük eğitim kurumu olan ve 6 kıtadaki 51 ülkede “iyi insan yetiştirmek” üzere eğitim öğretim faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Maarif Vakfının düzenlediği 2. İstanbul Eğitim Zirvesi başladı. Zirvenin onur konuğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açılış konuşmasına “Kıymetli Bakanlar, saygıdeğer misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle muhabbetle selamlıyorum. Eğitim Zirvemizin ikincisi münasebetiyle sizleri Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kültürlerin, medeniyetlerin ve kıtaların kavşak noktası, şehirlerin incisi İstanbul’umuza hepiniz hoş geldiniz…” ifadeleriyle başladı.
İnsanlığın son iki buçuk yılda ekonomi başta olmak üzere çeşitli alanlarda bir sınamayla karşı karşıya olduğunu söyleyen Erdoğan, “Velilerimiz, öğretmenlerimiz ve eğitimin diğer paydaşlarının ortak kanaati salgın günlerinin eğitim sisteminde ciddi bir tahribata yol açtığıdır. Okuma alışkanlıklarından ders dinleme becerilerine, ekran bağımlılığından ikili münasebetlere uzanan geniş bir yelpazede çocuklarımız daha önce hiç alışık olmadıkları sorunlarla mücadele ediyor.” dedi.
Hangi kademede olursa olsun öğrencilerin eğitim öğretim hayatlarını sağlıklı, başarılı ve verimli bir şekilde sürdürmelerine önem verdiklerini aktaran Erdoğan, “Bu anlayışla, eğitim alt yapımızın iyileştirilmesinden öğretmen kadromuzun güçlendirilmesine, yeni metotların ortaya konulmasından öğrenci yeteneklerinin geliştirilmesine kadar birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz.” cümleleriyle Türkiye için eğitim öğretimin ne kadar değerli olduğunun altını çizdi.
“Amacımız; ülkemizi kalkındıracak, dünyada söz sahibi kılacak, donanımlı, okuyan, araştıran, sorgulayan, katma değer üreten, başarılı, ahlâklı ve erdemli gençlere sahip olmaktır.” cümleleriyle Türkiye’nin eğitim alanındaki amacını vurgulayan Erdoğan, Türkiye olarak bunun adına TEKNOFEST kuşağı dediklerine vurgu yaptı. Türkiye’nin geleceğini emanet ettiği bu kuşağın sadece akademik açıdan değil manevi olarak da en mücehhez şekilde yetişmesi için devletin tüm imkânlarını seferber ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde bunu yaparken dost ve kardeş ülkeleri de ihmal etmiyor, eğitim alanındaki birikimimizi paylaşmaya hassasiyet gösteriyoruz.” dedi.
“Maarif Vakfımız milletimizin değerlerini ve evrensel ilkeleri sınırlarımız dışında başarıyla temsil ederek hayati bir rol üstleniyor. Dünyanın 6 farklı kıtasında ülkemizin Maarif bayrağını dalgalandıran, hayırlı, donanımlı ve başarılı öğrencilerin yetişmesi için samimiyetle çaba harcayan Vakfımızla iftihar ediyoruz.” diyerek Türkiye Maarif Vakfının ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğine değinen Erdoğan, 2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nin gerek Vakfımızın çalışmalarının verimliliğinin artırılmasına gerekse salgının eğitim sisteminde sebep olduğu zararların giderilmesine anlamlı katkılar yapacağına inandığını söyledi. Erdoğan Zirve’nin başarılı geçmesini dileyerek sözlerini tamamladı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Sezgin: “Önemli olan insanlarımızı krizlere karşı ne kadar dayanıklı yetiştirdiğimizdir.”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Sezgin, konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Dünyada pek çok tabi afetler olabileceğini, olağanüstü haller gerçekleşebileceğini söyleyen Sezgin, “Her zaman katastroflarla karşı karşıya kalabiliriz. Önemli olan insanlarımızı bunlara karşı ne kadar dayanıklı yetiştirdiğimizdir” dedi. Eğitimin amaçlarından birinin de krizleri fırsata çevirmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezgin, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının pandemi döneminde krizleri fırsata çevirdiğine atıfta bulunarak, ancak ne olursa olsun, her ne yapılırsa yapılsın hiçbir çalışmanın öğretmen ve öğrenci münasebetinde yüz yüze eğitimin tadını vermediğine değindi.
“Maarif Vakfımızın çalışmalarını referans alarak eğitim politikamızın felsefesini şöyle özetleyebiliriz: Hayırlı bir evlat, iyi bir vatandaş ve iyi bir insan yetiştirmek.” diyen Prof. Sezgin, dünyanın iyi bir insan yetiştirme felsefesini dikkate alırsa savaşların, kıtlıkların ve mücadelelerin sona ereceğini vurguladı. Sezgin sözlerini şöyle tamamladı: “Tarihinde hiç sömürgesi olmayan, insanlık adına alnında hiçbir leke olmayan bir milletin evladı olarak hepinize hoş geldiniz diyorum.”
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün:
Prof. Dr. Osman Sezgin’in ardından konuşan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, katılımcıları selamladıktan sonra “İkincisini düzenlediğimiz İstanbul Eğitim Zirvesi’nin hayırlı olmasını diliyor, her bir katılımcıya şükranlarımı sunuyorum.” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023’te 100. yılına gireceğini ve Türkiye Maarif Vakfının Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir şekilde çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.
“Vakfımız TBMM tarafından 2016’da özel bir kanunla kurulmuştur. Türkiye adına örgün ve yaygın faaliyetleri sürdürmektedir. Bunun haricinde herhangi bir gizli ajandası yoktur. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve OECD’nin 2030 Eğitim Vizyonu Hedefleri’yle örtüşmektedir. Türkiye Maarif Vakfı Dünya barışına hizmet etmektedir.” ifadelerini kullanan Akgün, Vakfın eğitim alanında faaliyet gösteren diğer tüm kurum, kuruluş ve akademisyenlerle iş birliği yaptığının altını çizdi. 6 kıtaya yayılmış eğitim kurumları ve 50 bini aşkın öğrenciyle çalışmalarına devam eden Türkiye Maarif Vakfının, her ülkenin Milli Eğitim Bakanlığıyla koordineli bir şekilde çalıştığını ve müfredatın dışında bir faaliyet yapmadığını belirtti. Vakfın uyguladığı müfredatın ilgili ülkelerin eğitim bakanlıklarının onaylı müfredatı olduğuna değinen Akgün, “Bunun dışında bir uluslararası eğitim program geliştirmek üzere de çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda tamamlanarak Türkiye adına insanlığa bir hizmet olarak sunulacak.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Maarif Vakfının Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi çalışmalarının Türk Dil Kurumunca Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldüğünü vurgulayan Akgün, ödülün alınmasında emeği geçen bütün çalışanlara teşekkür etti. Türkiye Maarif Vakfının eğitim teknolojilerine yaptığı yatırımların faydasını gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Birol Akgün, Pandemi döneminde Maarif Vakfının mottosunun “Dünyanın her yerinde kesintisiz eğitim vermek.” olduğunu hatırlattı.
İstanbul Eğitim Zirvesi’ni uluslararası eğitimin sorunlarının tartışıldığı bir platforma dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Akgün sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye Maarif Vakfının olarak gelişmenin, sorunları çözebilmenin uluslararası iş birliği ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çalışmalarımızda bize hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, Dışişleri Bakanımıza ve ilgili tüm personele teşekkür ediyor, Zirve’nin başarılı geçmesini diliyorum.”
2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nin ilk gününde; “Okulun Geleceği: Pandemi Sonrası Eğitimin İhtiyaçları” başlıklı üst düzey oturumu ve Okula Yeniden Dönüş panelleriyle devam edecek.