Diasporada Eğitim UMD16
Diasporada Eğitim UMD16

Diasporada Eğitim UMD16

Ağustos 06, 2024

Diaspora kavramı, son yıllarda küresel düzeyde yaşanan kitlesel insan hareketliliğine paralel olarak klasik anlamından farklı değerlendirilmektedir.

Önceleri bu kavram daha ziyade savaş, sürgün, soykırıma uğrama gibi nedenlerle vatanlarını terk etmek zorunda kalarak bir başka ülke sığınan insanları tanımlarken, günümüzde zorunlu bir durum olmadığı halde, ticari, ekonomik veya daha iyi bir yaşam arzusuyla başka ülkelere göç eden insanları da içine almaktadır. Bu anlamda hemen hemen her milletin uzak coğrafyalarda bir diasporası oluşmuş durumdadır.

Diaspora’da yaşayan insanlar, yerleştikleri ülkelerin halklarından farklı problemlerle yüz yüze kalabilmektedirler. Bu insanlar bir taraftan yerleştikleri ülkelerin sosyal ve kültürel dokusuna entegre olmak diğer yandan kendi kimliklerini korumak ve kültürel değerlerini sonraki nesillere aktarmak konusunda bir arayış içerisinde girmektedirler.

Bu noktada bu insanlara yönelik onların asli kimliklerine saygıyı esas alan eğitim politikalarının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Eğitim diasporada yaşayan insanların bu dengeyi sağlamaları için önemli bir araç haline gelmektedir.

Bu sayımızda “Diaspora ve Eğitim” başlığını dosya konusu olarak ele alarak bu çerçevede yapılacak tartışmalara bir katkı sunmayı amaçlıyoruz. Alanında uzman akademisyen ve yazarlarımızın meseleyi faklı boyutlarıyla ele alan düşüncelerinin giderek önemli hale gelen “diaspora” ve diasporada yaşayan insanların eğitim faaliyetlerine katılımı konusunda bir farkındalık oluşturmasını ümit ediyoruz.

Okumak için Tıklayınız PDF Olarak Oku